vineri, 25 martie 2011

Crapul-bibliografie

Crapul este, fără dubii, regele peştilor pentru pescarii de „staţionar”. Popularitatea sa este atât de mare încât a determinat apariţia unui stil specific de pescuit, completamente nou, care s-a dezvoltat de o manieră halucinantă mai ales în ultimul deceniu. Popularitatea crapului printre pescarii sportivi nu este însă decât cel mai recent capitol dintr-o relaţie om–peşte care are o vechime mult mai mare. Crapul are o istorie de sute, chiar mii de ani de domesticire şi creştere dirijată, iniţial pentru hrană, apoi în scop ornamental şi mai nou în scop sportiv.
Crapul este o specie originară, ca majoritatea Ciprinidelor, din Extremul Orient, zona cu cea mai mare concentraţie de specii de Ciprinide şi totodată, centrul genetic al acestei familii. De aici crapul s-a răspândit în întreaga lume, natural sau prin intermediul omului. Rezistenţa la condiţii nefavorabile de mediu, boli şi dăunători, prolificitatea şi capacitatea sa de adaptare impresionantă au făcut posibilă o colonizare începută acum mii de ani şi care continuă şi în prezent.
Habitat
Habitatul natural favorit al crapului este reprezentat de ape calde, adânci, lent curgătoare, cu substrat mâlos, cu depuneri de sedimente, o descriere care se suprapune peste segmentul terminal al râurilor şi fluviilor din zona temperată. De asemenea, lacurile mari, cu multă vegetaţie submersă sau palustră, reprezintă un habitat favorit. Însă capacitatea sa de adaptare l-a făcut să supravieţuiască în condiţii adesea foarte diferite. De la ape reci din nordul extrem şi până la zone tropicale, crapul a reuşit să-şi facă loc în ecosisteme foarte diferite şi în multe cazuri s-a impus ca specie dominantă modificând de multe ori rapid echilibrul ecologic iniţial. Specia este semi-anadromă în bazinele Mărilor Azov şi Caspică, adică execută migraţii de reproducere în amonte pe apele curgătoare care se varsă în aceste mări, intrând în zonele inundate, unde depune de obicei.
Biologie
Reproducerea are loc în ape stătătoare sau pe lângă maluri, în zone cu un curent minim, în apele curgătoare. Icrele lipicioase se fixează de plantele acvatice sau de alte structuri submerse. Puietul ajunge la o rată mare de supravieţuire numai în ape calde, cu vegetaţie submersă, plutitoare. În primele stadii de dezvoltare puietul se hrăneşte preponderent cu zoo-plancton mărunt (rotiferi).
Masculii se reproduc prima dată la vârsta de 3–5 ani, femelele la vârste cuprinse între 4 şi 6 ani. Aceste variaţii se datorează diferenţelor de latitudine şi altitudine. Ajunge până la 50 de ani şi de obicei se reproduce anual. La vârste mai înaintate însă, frecvenţa reproducerii se reduce.
Greutatea maximă citată este de 40,1 kg când ajunge la dimensiuni de 110–120cm. Talia medie este în jur de 30–40cm.
Trăieşte la temperaturi între 3 şi 35°C, fapt care a permis colonizarea sa pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Depune ponta în perioada mai–iunie, la temperaturi peste 18°C. Din această cauză succesul reproductiv este corelat cu viiturile din perioada mai – iunie, corelat cu temperaturi ridicate şi inundarea zonelor de luncă ce creează condiţii perfecte pentru eclozarea şi dezvoltarea puietului. Regimul de hrană este omnivor, juvenilii şi adulţii hrănindu-se cu o mare varietate de organisme bentonice: insecte acvatice, crustacei, viermi, moluşte, seminţe, resturi de vegetaţie, de asemenea, cu plante acvatice, alge şi chiar orez sălbatic. Modalitatea de hrănire este caracteristică ciprinidelor, peştele dezvoltând un aparat bucal protractil prin care gura este împinsă înainte, formându-se astfel un tub prin care hrana este aspirată, împreună cu particulele de mâl şi detritus. Imediat hrana aspirată este filtrată prin intermediul sitelor de pe arcurile branhiale. Peştele este mai activ în perioadele de semi-întuneric de la răsăritul şi apusul soarelui.
Crapul luat la bani mărunţi
Deşi cu un areal vast, obţinut ca urmare a colonizărilor datorate omului din ultimele 200 de ani, crapul are o variabilitate relativ redusă pe mare parte din arealul său.
În prezent se consideră că există trei subspecii valide (unii le consideră specii): Cyprinus carpio carpio (subspecie cu origine central şi vest-asiatică, ce a pătruns în Europa prin colonizarea naturală a bazinelor Mărilor Caspică, Aral şi Neagră), specia sud-est-asiatică (Cyprinus carpio rubrofuscus din bazinul fluviului Yuanjiang) şi specia est-asiatică (Cyprinus carpio haematopterus, din bazinul fluviului Yangtze).
Analize mai recente, comparative, realizate prin studiul citocromului b şi a regiunii de control a ADN-ului mitocondrial pe exemplare din cele trei subspecii, precum şi pe exemplare din alte rase (crapul roşu, crapul koi, crapul oglindă german, crapul oglindă rusesc ş.a.) au reconfirmat cele 3 subspecii. Mai mult, s-a putut evidenţia faptul că subspeciile asiatice sunt mai apropiate între ele, comparativ cu subspecia europeană. Analiza ADN-ului mitocondrial a permis evidenţierea perioadei în care cele 3 subspecii s-au diferenţiat. Acum 900.000 de ani a apărut subspecia europeană, central-vest asiatică, iar acum 500.000 de ani s-au diferenţiat cele două subspecii asiatice. Se pare că Czprinus carpio rubrofuscus s-a separat de Cyprinus carpio haematopterus.
Diferenţele morfologice dintre cele trei subspecii sunt minore, dar decelabile, şi constau într-un număr diferit de solzi ai liniei laterale şi de radii ale înotătoarelor, precum şi în coloraţia diferită a abdomenului şi a înotătoarelor.
Crapul, specie ameninţată?
Pare oarecum hilar să considerăm crapul ca specie periclitată, atâta timp cât în multe ţări din lume se derulează programe ambiţioase de reducere a ponderii sale prin orice mijloace, inclusiv prin otrăvirea apelor cu rotenonă! Şi cu toate astea, populaţiile sălbatice de crap din bazinul Dunării sunt în pericol! Nu în pericol de dispariţie, pentru că specia este omniprezentă, cu toate că a suferit numeroase vicisitudini în apele noastre, legate de poluare, asanarea luncii inundabile, locul predilect de reproducere şi braconajul frenetic şi cvasi-permanent. Este vorba de pericolul impurificării genofondului subspeciei europene cu exemplare provenite din crescătorii, rase care au ca origine cele două subspecii est-asiatice. Pericolul nu este doar teoretic, în Germania, semnalându-se pe cursul Dunării o populaţie care prezintă un fond genetic mixt, care conţine şi material genetic de provenienţă est-asiatică. Succesul de care se bucură specia la pescuitul sportiv determină populările masive, permanente cu exemplare de crescătorie, ce aparţin unor rase selecţionate din subspeciile est-asiatice. Acestea reproducându-se cu exemplarele sălbatice determină modificarea fondului genetic autohton. Astfel o evoluţie de sute de mii de ani a subspeciei europene, determinată de izolarea geografică, poate fi anulată în câteva decenii. Iată de ce se impune un control mai strict al populărilor, care să se facă numai cu exemplare din populaţii sălbatice sau din rase sigure, astfel încât să se preîntâmpine o astfel de eventualitate.

Monturi crap

Montura Safety Clip

Atuurile acestei monturi sunt:
-    se comporta excelent in aruncarile la mare distanta, fara a se incurca
-    daca in timpul luptei cu pestele, plumbul se agata intro structura, acesta se va elibera usor din clips
-    folosita cu un plumb adecvat este ideala pentru pescuitul plantat asigurand o autointepare rapida si eficienta
-    in timpul partidei de pescuit se pot schimba usor plumbii in functie de greutatea si forma dorita.
Componente:
  • leadcore Solar / Gardner 45lb - 60cm
  • conector clips Carp System / Korda
  • clips plumb Korda
  • vartej Korda nr. 8
  • tub termo Korda
  • fir rig - Kryston Quick Silver Gold 35lb / Daiwa fluorocarbon 20lb / Korda Arma Kord 30lb
  • tub siliconic Carp System
  • carlig Korda / Solar / Fox / Gardner / GLT
 

Montura Inline

Este considerata de specialisti ca fiind montura care asigura cea mai rapida si eficienta autointepare.
In unele cazuri devine mai eficienta folosita cu momitor si fir fluorocarbon scurt, maxim 10-12cm.
Se comporta foarte bine in aruncarile la mare distanta si este ideala pentru pescuitul in zonele cu substrat tare sau nisipos.
Componente:
  • leadcore Solar / Gardner 45lb - 60cm
  • vartej Korda nr. 8
  • tub termo Korda
  • fir rig - Kryston Quick Silver Gold 35lb / Daiwa fluorocarbon 20lb / Korda Arma Kord 30lb
  • tub siliconic Carp System
  • carlig Korda / Solar / Fox / Gardner / GLT

luni, 21 martie 2011

Balta Horvi

Salutare tuturor!!! Am pentru voi doua fotografii noi facute in data de 19 Mar 2011 Simbata la Balta Horvi din marghita. Aceste poze exprima bogatia lacului....dar va las sa va convingeti singuri:


Daca doriti sa va faceti recorduri, veniti la Balta Horvi din Marghita

duminică, 20 martie 2011

Top balti de pescuit in Bihor

  1. Balta Horvi - Marghita
  2. Kings Land - Ineu de Cris
  3. Desira - Salonta
  4. Balta Sititelec - Sititelec
  5. Cojocaru - Cermei
   Aceaste sunt baltile populare din Bihor. Fiecare din aceasta balta are reputatia proprie, o reputatie respectabila, iar ele va asteapta sa le descoperiti "monstrii" pe care ii adapostesc.
  Bafta si FIR INTINS!

sâmbătă, 19 martie 2011

Mancarea crapului primavara

       Salut! Ca tot a venit primavara si sezonurile de pescuit s-au deschis, ma gandeam ce momeala sa folosesc la crapul de primavara si cam unde ar trebui sa-l ademenesc. Dupa ce "am dat o fuga" pe Google si m-am documentat am aflat multe chestii utile pe care doresc sa le imaprtasesc cu voi.
      Asadar am aflat in legatura cu momeala si nada, ca primavara, crapul prefera "dulciurile"....dar sa nu-l ademenim cu bomboane. Primavara este indicat sa nadim cu nade care au arome dulci, de exemplu am putea nadii cu nada Benzar, aroma de capsune sau tuti fruti. De fiecare data aceasta nada mi-a dat roade "grase" chiar si vara. Aroma de capsune si carne este deasemenea o varianta splendita. Sa nu uitam de faimoasa mamaliga aromate cu lapte de porumb si sirop de capsune. Mamaliga nu trebuie neaparat sa o cumparati. Eu vara folosesc o reteta de mamaliga foaaarte simpla si care ma ajuta de fiecare data:
  1. Va trebuie in primul rind pisat de porumb pentru mamaliga
  2. Faceti mamaliga la fel ca una normala, de mancat, cat de multa aveti nevoie...
  3. In timp ce pisatul de mamaliga adaugati faina alba: 1cana la 2 litri de apa; faina e un bun inataritor astfel mamaliga va sta "teapana" in naditor
  4. In timp ce faceti mamaliga nu va zgirciti si adaugati si putina sare, pentru gust
  5. Cat e calda adaugati laptele de porumb si amestecati bine apoi adaugati aroma de capsune si amestecati din nou, puteti sa adugati si cateva boabe de porumb pentru granulatie.
  6. In final lasati mamaliga sa se raceasca, preferabil sa o face cu 1-2 sile inainte de placare la pescuit
  7. Daca doriti sa aiba un misros si mai atragator, puteti aduga TTX, pe care il gasiti la orice magazin de articole de pescuit, acesta il amestecati cu mamaliga direct pe balta, nu de acasa
       Astfel obtineti o mamaliga delicios de apetisanta pentru "prietenii" nostri, crapii. Ca momeala, pun pe fir de par 2-3 boabe de porumb sau viermus. In legatura cu boabele de porumb; ele trebuie sa fie fierte sau puse la moi. Dak le puneti la moi puteti aduga pe linga apa de inmoiat si putin TTX pentru aroma bogata de malai, putina miere sa fie dulciag, si putina tuica ca sa simta mirosul care il imprastie prin apa.
Daca dati la boilies, puteti folosi boiliesuri cu aroma de miere si tuica sau capsune cu sau fara aroma bonus de carne. Boiliesurile le puteti aroma cu "CarpExpert-Miere", care nu este o aroma lichida ce este defapt chiar miere cu adaosuri special aromate.
Cam aste e cu pescuitul crapului primavara. Bafta si FIR INTINS!

vineri, 18 martie 2011

Deschidere de sezon

        În aceasta luna cam toate lacurile si bălţile private se pregatesc sa deschidă un nou sezon de pescuit. Poate ca anul care a trecut pentru unii a fost un an bun cu capturi considerabile, iar pentru alţii un an nu chiar asa de bun, dar anul care ne sta în fata deschide noi orizonturi si aduce cu sine noi oportunităţi si noi ocazii pentru o captura record, de aceea eu va doresc un an plin de driluri nemaipomenite, un an fără fire rupte si fără scăpări un an plin de aventuri.
      Va doresc FIR ÎNTINS si BAFTĂ! 

joi, 17 martie 2011

DE CE AMESTECAM NADELE?


Oriunde pescuiti si in orice tip de apa cautati pestii, veti ajunge la concluzia ca intotdeauna conditiile se schimba, iar acel peste, oricare ar fi specia din care face parte, isi schimba mereu comportamentul. Tocmai din acest motiv este foarte important ca fiecare pescar sa incerce sa citeasca aceste schimbari pentru a-si putea adapta tactica in consecinta.
Cat de puternic este curentul apei astazi ? Pestele pe care doresc sa-l prind va sta la suprafata, intre ape sau in apropierea fundului acesteia ? Ce specii doresc sa prind ? Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care fiecare pescar ar trebui sa si le puna inaintea inceperii oricarei partide de pescuit. Aceste detalii stabilesc tactica necesara dar determina si ce tip si cata nada trebuie folosita. De exemplu : pentru o apa cu un curent puternic si/sau specii de pesti care se hranesc in apropierea fundului va fi necesara utilizarea de nade mai grele si mai lipicioase decat pentru o apa statatoare si/sau pesti care se hranesc in apropierea suprafetei apei. Aceste lucruri suna foarte logic, si chiar sunt, insa cateodata veti descoperi ca lucrurile sunt ceva mai complicate.
Acest ghid de utilizare a nadelor va va fi de mare ajutor. Va vom explica diferitele caracteristici ale nadelor si modalitatile recomandate de utilizare. Acest ghid va ajuta multi pescari sa depaseasca anumite probleme pe care le au in ceea ce priveste amestecarea corecta a nadelor, ajutandu-i sa aiba capturi mai multe si mai mari.


CUM AMESTECAM NADELE?

Pentru a pregati o nada in mod corect, veti avea nevoie de doua lucruri: un recipient rotund pentru amestecare si un burete pentru umectare. De ce un recipient rotund si nu alta forma ? Pentru simplul motiv ca nu are colturi, si astfel reduceti posibilitatile de a va ramane nada neumectata. Un burete este de asemenea important pentru ca absoarbe de fiecare data aceeasi cantitate de apa necesara umectarii nadei.
Cel mai bine se amesteca si se umezesc nadele in trei timpi. Pentru inceput se pune apa pana cand nada are consistenta finala dorita. Dupa adaugarea apei si amestecarea nadei, este recomandat sa lasati compozitia sa absoarba apa timp de zece minute. Aceasta perioada de timp se poate folosi pentru desfacerea sculelor de pescuit. Dupa aceste zece minute veti observa ca apa a fost absorbita de ingredientele nadei, iar amestecul pare uscat acum. Se va repeta procedura de adaugare a apei pana cand, din nou nada va parea terminata. Din nou se lasa nada pentru zece minute. La fel veti observa ca nada pare uscata, insa nu chiar ca prima data. Pentru a treia oara va trebui sa repetati procedeul, cu mentiunea ca dupa acest pas veti avea nada perfect umezita. Ingredientele au absorbit apa, iar nada nu se va mai usca.
Pasii descrisi mai sus sunt foarte importanti si trebuiesc urmati intocmai. Cand adaugati prea multa apa, sau chiar toata apa dintr-odata, ingredientele nu vor lucra asa cum trebuie, riscand sa pierdeti foarte mult din calitatea lor, deci fiti foarte atenti!
Cateodata, dupa ce ati terminat prepararea nadei, veti vedea niste cocoloase in ea. Acestea sunt pur si simplu parti mai umede ale nadei. Pentru a scapa de ele, si pentru a fi siguri ca nada este umezita uniform, cea mai sigura varianta este aceea de a o sita. Astfel, veti avea o nada perfecta.
Cea mai buna perioada de a amesteca si umezi nada este aproximativ cu o ora inaintea inceperii propriu-zise a partidei de pescuit.

PESCUIT LA VOBLER

Inainte de a incepe discutia despre voblere destinate pescuitului stiucii, va propun sa luam in considerare doua ipostaze figurative. In prima, avand la indemana un nasture de care este legata o sfoara, testati reflexele de atac ale unei pisici. Aruncati nasturele in apropierea pisicii, pastrand celalalt capat al sforii in mana si urmariti reactiile : pisica sesizeaza zgomotul facut de nasture si il localizeaza, privind spre sursa sonora. O usoara tractiune din sfoara va misca nasturele iar pisica va capata postura de atac, asteptand incordata. Alte cateva miscari sacadate ale nasturelui vor determina saltul pisicii care… va captura “prada”. A doua ipostaza va introduce in atmosfera unui spectacol specific teatrului de marionete. Copiii din sala urmaresc cele doua marionete - sa zicem, un caine si o pisica - aflate in plin conflict. Cainele alearga pisica in hohotele de ras ale micilor spectatori, iar o privire curioasa in culisele scenei va va divulga papusarii ce manuie firele, dand viata alcatuirilor - altfel inerte - din lemn. Munca artistilor papusari este rasplatita de reactiile copiilor din sala , care demonstreaza ca acestia fac abstractie de sfori si cred cu adevarat in spontaneitatea personajelor de pe scena. Revenind acum la stiucile noastre, sa incercam in cateva cuvinte sa descriem diferenta dintre linguri si voblere. Privind o lingura veti constata ca - fara miscare - aceasta este o bucata de metal si atat, neexistand nici o asemanare intre vietuitoarele acvatice si aceasta. Ce face insa stiuca (si nu numai) sa saliveze pofticios la vederea bucatilor de metal imposibil de digerat ? Evoluand in apa, lingura devine o NALUCA in adevaratul sens al cuvantului, o suma de stimuli difuzi, mai mult intuitivi. Lingura reprezinta pentru stiuca miscarea prazii dar nu si prada in sine. Comparand pescuitul stiucii la lingura cu exemplul pisicii care captureaza nasturele tras de o sfoara, vom constata similitudini certe. Nasturele este un obiect neutru, indiferent pentru pisica, dar devine interesant pentru aceasta atunci cand incepe sa se miste, acelasi lucru fiind valabil si in realtia lingura - stiuca.

Pescuit Amator si tehnici de pescuit cu pluta

In pescuitul la undita functionarea ireprosabila a tandemului pluta – lest este unul din factorii cheie ai succesului. Acest lucru este cunoscut de toti pecarii ce fac eforturi sa se doteze cu plute cat mai sofisticate si mai sensibile. Cu toate acestea, odata ajunsi pe apa, multi dintre ei constata ca ceva nu functioneaza corect. Asta pentru ca lestarea unditelor, desi nu presupune cunostinte deosebite, are cateva mici “secrete” pe care mai toti le cunoastem sau le intuim dar pe care nu de putine ori le tratam cu superficialitate. Si spun asta din proprie experienta. Dupa ce ati ales pluta, aceasta trebuie lestata astfel incat sa-i asiguram o pozitie cit mai corecta in apa, de regula verticala. Daca ati cumparat o pluta de firma sarcina este usurata deoarece acestea au marcate pe corp repere care indica nivelul optim de scufundare si de asemenea au inscrisa greutatea plumbilor necesari pentru o lestare corecta. Daca aveti o pluta confectionata artizanal atunci incepe prima parte a efortului de echilibrare., dar reamintim ca o evolutie corecta a acestora impune ca intre 80 – 90 % din volumul lor sa sa fie scufundat. Deci lestarea trebuie sa asigure ca prim obiectiv aceasta scufundare. Dezideratul se realizeaza de obicei cu alice de plumb calibrate sau foita de plumb, in ambele cazuri fixarea acestora pe fir realizandu-se prin strangerea cu clestisorul cu falci plane si nu cu zimti. Strangerea se face usor, nu numai pentru a nu rupe nailonul, dar si pentru ca practica terenului ne obliga adesea la modificari functie de pestele scontat, tipul pescuitului si al apei. Prezentul material este axat pe pescuitul pestilor pasnici, in ultimii ani pescuitul rapitorilor facandu-se din ce in ce mai putin cu undita. Chiar si in acest caz unditele pregatite pentru rapitor au constitutii robuste, incepand cu varga si sfarsind cu lestul deci nu e cazul sa discutam despre un pescuit de finete, influentat decisiv de micile trucuri ale aranjarii plumbilor pe fir.  

Pescuit la feeder

Metoda feeder - Generalitati

Aceasta metoda a devenit in ultimii ani foarte populara printre pescarii de “stationar” datorita plajei extrem de largi de aplicabilitate (se adreseaza pescuirii multor specii de pesti, in aproape orice conditii – rauri, lacuri, canale, balti, ape cu curenti puternici/lenti, cu substrat malos, nisipos, cu vegetatie), precum si a preturilor relativ scazute ale echipamentelor si accesoriilor folosite. Practic, aceasta metoda ofera posibilitatea unui pescuit de finete chiar si-n cazul in care vorbim despre un pescuit exclusiv pe fundul apei, folosind diverse greutati (plumbi si/sau momitoare). Se deosebeste de alte tehnici de pescuit cu greutati pe fundul apei, in primul rand, prin specificul echipamentului folosit.  Astfel, lanseta va avea lungimi cuprinse intre 3,60m si 5,20m, va fi formata din 4 pana la 5 elementi (setul poate contine inca un element de 30-50cm care reprezinta o prelungire a lungimii initiale), cu numeroase inele, cu doua pana la patru varfuri diferite, fiecare dintre ele urmand a fi folosit pentru lansarea diferitor greutati, in general cuprinse intre 20 si chiar 200g. Mulineta folosita va fi una cu tambur fix si frana posterioara (la fel de bine pot fi folosite si cele cu frana frontala), cu o capacitate maxima de 100m pentru un fir monofilament cu diametrul de 0,40mm. Multe dintre firmele consacrate propun o singura mulineta si pentru shefield si pentru feeder. Aceasta vine echipata cu un tambur de capacitate mai mare (100m/0,30mm sau 100m/0,40mm) si un tambur suplimentar cu capacitatea de 100m/0,18mm.
Vom folosi un fir monofilament, cu diametre cuprinse intre 0,16mm si 0,22mm, in functie de greutatea ce urmeaza a fi lansata, specia de peste urmarita si distanta dorita. Astfel, in cazul unor lanseuri relativ scurte, vom folosi momitoare usor lestate si putin incarcate cu nada, sau nelestate dar incarcate cu o cantitate mai mare de nada si un fir cu diametrul de maxim 0,18mm. Pentru lanseuri lungi, pe langa firele mai groase, se vor folosi momitoare lestate, acoperite cu un bulgar mai mare de nada sau chiar plumbi si/sau nada in saculeti PVA. Indiferent de performantele urmarite trebuie avut neaparat in vedere crearea unui echilibru intre grosimea si rezistenta firului, actiunea (greutatea maxima recomandata de producator) si modul de incarcare al lansetei. In acest fel se reduce considerabil riscul ruperii firului si implicit a pierderii monturii si, cel mai neplacut, chiar ruperea batului in momentul lansarii. Un rol important, in cazul in care optam pentru un astfel de pescuit, il au si accesoriile : suportul, minciogul, juvelnicul, momitoarele, agrafele, opritoarele, carligele si nu in ultimul rand, nada.
Suportul cel mai indicat va fi unul telescopic (poate fi folosit si-n cazul unui pescuit pe apa curgatoare, cat si pe balta), cu trei picioare (asigura o buna stabilitate si-n prezenta unui teren denivelat, accidentat).

Balta Horvi la 5km de Marghita

O poza expresiva despre bogatia lacului.
O oaza de liniste si relaxare pentru amatorii de pescuit .Cea mai buna alegere pentru pescari pentru simplu fapt ca pot petrece un weekend de vis impreuna cu familia.Lacul are o suprafata de aproximativ 1 ha si este dotat cu casute si teren amenajat pentru camping. Adancime medie de -2m(apa fiind mai adanca de 3-4 m la dig) Lacul este populat cu o mare varietate de pesti:crap,caras,amur,platica,somn cenusiu,salau,rosioara,lin; carnea de peste fiind un aliment foarte valoros usor de tolerat si digerat desi are un continut bogat in substante minerale si proteine.Va multumim ca v-ati rezervat timp sa vizitati pagina noastra web.
Exista mai multe posibilitati de a ne contacta pentru informatii:
Lacul se afla la iesirea din Marghita spre Chet Str. T Vladimirescu nr.256, loc Marghita jud. Bihor

Pescuitul sportiv

Taxa : 40 lei/zi (inclus 3 kg de crap si 5 kg de caras)
sau 10 lei /zi (doar pentru pescuit sportiv fara peste inclus in taxa)
Perioada admisa la pescuit : tot anul
Conditii ce trebuiesc indeplinite pentru practicarea pescuitului recretiv / sportiv:
-uneltele folosite sunt cel mult 2 undite la adancime si una la pluta.

Va anunt plin de fericire ca anul acesta sa mai deschis inca o parte a lacului de aprox 3ha. Woohoo de abia astept sa merg la pescuit!
FIR INTINS!

Crap de 12.2 kg Horgesti

HOLBINA-Naluca face diferenta.


(oare a cita parte?)


Cine a pescuit linga mine stie ca, desi cred cu tarie in acest titlu, comportamentul meu incearca sa contrazica acest deziderat. Concret , atunci cind am super prezentari pe o anumita naluca nu ma cramponez de asta ci schimb . Poate ca in subconstient incerc sa-mi demonstrez ca de fapt eu fac diferenta si nu naluca. Whatever.

Holbina
Am plecat cu Dorian miercuri pentru a prinde o zi de antrenament pentru ca nu stiam cu ce se maninca Holbina. Dorian ma speriase ca , daca nu ai GPS, te ratacesti prin japse, mai ales ca eu nu prea le am cu orientarea in spatiu. Ca de obicei imi place foarte mult transferul cu barca prin delta, oricit ar fi de lung drumul. Miercuri dupa amiaza ne-am imbarcat alaturi de Tudor Badiu la Dunavatul de Sus si dupa vreo ora am ajuns in izolatul si, deci protejatul, complex Holbina. Dupa o masa , numai cu peste, iar m-a speriat Dorian ca numai peste voi minca de miercuri pina duminica, am baut in camera vreo 20 de sprituri, timp in care am facut planuri pt a doua zi si am dormit atit cit ne lasau paturile inguste.

Joi prima zi de antrenament
Am marcat hotelul pe GPS ca nu cumva sa….. si am plecat pe canalul principal intrind in orice japsa care ne facea cu ochiul. Stiind regulamentul ( cele mai mari 5 stiuci) , am incercat sa selectam capturile. Am incercat linguri mari, voblere mari, ceva gume, zalturi, slidere…..Am marcat ceva locuri pe gps (big mistake ), iar la intoarcere am ramas fara benzina si ne-a prins ploaia. Nu a fost motiv de suparare, intimplarea am trecut-o la capitolul intimplari haioase .


Seara am mincat ( peste bun) , am baut 20 de sprituri si am stat de vorba cu prieteni vechi pe care nu-i vazusem de la Sarulesti ( Paco, Csabi, Giani, Bunghez, Eugen si Arif ). Mare diferenta, chiar daca era un concurs pe si cu bani multi, atmosfera era relaxata, fete zimbitoare, nu maxilare inclestate cum am inceput sa ma obisnuiesc sa vad la ultimele concursuri.

Am tras la sorti barcile si motoarele si din pacate am nimerit motorul termic. Aste e.

Vineri prima zi de concurs. Ca in majoritatea cazurilor , am plecat glont spre locurile marcate pe gps. Joi prinsesem pe 2 japse stiuci de peste 70 cm . Din pacate am facut greseala imensa de a insista pe acele 2 japse, mutindu-ne de la una la alta de cite 3 ori. Pe una singura am prins bucati de maxim 65 cm , iar in rest nimic. Concluzia antrenamentului : un plus si un minus. Am gasit nalucile prinzatoare ( in cazul meu un salmo slider firetiger de 7 cm , iar la Dorian un Baby Buster de la Strike Pro si un jerk de la Jaxon ), dar am si facut greseala de a insist ape niste locuri care……….Nu sunt de acord cei care au spus ca nu aveau cum sa mai manince in acele japse dupa ce noi le-am intepat. Am avut parte de multe experiente care imi permit sa-i contrazic. Concluzia primei zile de concurs: penultimul loc. Dezamagitor .


Ne-am “adunat”, am baut 20 de sprituri, am tras la sorti un motor electric , am ascultat povesti cu megabassi , din Portugalia, si ne-am facut curaj pt a doua zi.

O a doua zi unde totul s-a schimbat. Motorul, arbitrul, tactica, locurile de pescuit, nu si nalucile. Dorian si-a pierdut sliderul de la Jaxon dar i-a facut Csabi cadou 2 si i-a revenit culoarea in obraji. Noul arbitru stia sa visleasca din virful barcii si facea niste poze superbe. Sa traiesti Rovin Boziac, pozele alea ramin cea mai frumoasa amintire. Aceste conditii fiind indeplinite era clar ca trebuie sa vina si “ele , doar ele”. Prima dihanie a venit si tot asa s-a dus. Vorba aia “ Barbosu’ iti da dar nu-ti baga si-n traista”. Mi-a atacat pe cap de lanseu, si un slider cu vintul in spate se duce cam f mult, am intepat-o dar am adus numai firul gol, fara stiuca, slider valoros si struna. Am apucat sa-i vad coada si , comparind-o cu captura concursului ii dau peste 8 kg. Cred ca a inghitit sliderul cu tot cu struna si a putut taia firul deasupra strunei.

Urmatoarea baragladina i-a venit lui Dorian si…..i-a rupt struna pe care i-o facusem eu cu o seara inainte . Crunt. Imi venea sa intru in pamint.


A urmat o perioada in care am avut impresia ca numai la sliderul firetiger pe care l-am pierdut tragea pina cind mi-a dat Dorian un alt Slider Salmo si mi-a revenit increderea. Ceva mirle, ceva stiuci, ceva activitate , poze la greu de la Rovin. Trebuia sa vina ceva, se simtea in aer. Vintul, soarta, sau Patzaichinul de Rovin ne-au dus in mijlocul unui ochi al japsei, destul de liber de vegetatie , unde Dorian a putut lansa in buza stufului , iar eu total opus in marginea bradisului. Am apucat sa “plimb ciinele” vreo 2 metri……vad valul seismic si intepatura am dat-o ca neamu’ prost , cum aveam sa constat. Prima ancora a sliderului era infipta in mandibula stiucii atit de bine incit am fost nevoiti s-o taiem cu Leathermanul . Iar cealalta ancora…..s-a infipt in degetul lui Dorian cu spin cu tot. A fost nevoie de multa forta pentru a o trage afara cu patentul, nu credeam ca pielea omului poate fi asa de tare si de elastica. Brrrrr. Aceste probleme fiind rezolvate , ne tremurau miinile in asa hal incit am tinut animalul amindoi la poza. Foarte frumos momentul.


Masurarea intermediara ( aflase toate lumea ) ne-a facut vedete, cu poze filmari si povesti. A mai venit si dihania lui Dorian (89 cm) si seara am aflat ca 4 cm in plus fata de Arif si de Eugen ne-a propulsat pe locul 3 si arestind primele 2 capturi.


,


Dupa un sezon dezamagitor si pt mine si pt clubul nostru, in care toti am simtit ca meritam mai mult, am avut parte de aceste 3 zile , de departe cele mai frumoase din tot anul competitional 2010. Au contribuit la asta Dorian (care a avut incredere in mine ca si partener), Tudor Badiu si Badiu senior ( care detin cea mai tare locatie de stiuca din tara) , Rovin Boziac ( care ne-a oferit cea mai valoroasa amintire, pozele ) , colegii si prietenii alaturi de care am concurat, si nu ultimul rind Barbosu’ care ne-a oferit 4 zile excelente de mijloc de noiembrie.


Gabie,(Gabi Udila)

Scolarizare copii si tineret 2011

Asociatia Pescar Sportiv si In Carlig (http://incarlig.ro/) organizeaza a treia scolarizare de pescuit pentru copii si tineret.

Ce isi propune scolarizarea:
- Deprinderea copiilor cu tehnicile de pescuit stationar;
- Familiarizarea copiilor cu un comportament civilizat in mijlocul naturii, in general, si pe malurile apelor, in special;
- Organizarea unei campari la cort.

Actiunea este organizata pe parcursul a patru etape, toate organizate pe malul apelor.
Anul acesta nu vom anunta persoana care va avea rolul de profesor, acest lucru fiind una dintre surprizele actiunii. Toata actiunea va fi organizata cu sprijinul Administratia Lacurilor Tancabesti, Administratia Baltii Pupaza, Arrow International, Dolce, Sport Tv etc.

Programul pe care il propunem este urmatorul:
16 aprilie - Tancabesti
30 aprilie - Tancabesti
14 mai - Tancabesti
11 - 12 iunie – Pupaza

Toate lectiile de pescuit vor fi filmate si difuzate in emisiunea „IN CARLIG” de la postul de televiziune Dolce Sport.

Inscrieri: pe forumul Asotiatiei Pescar Sportiv (www.pescar-sportiv.ro) si pe adresele de e-mail:
office@incarlig.ro
tomescu.george@gmail.com

Aceasta actiune nu presupune niciun efort finaciar, este gratuita. Singurul lucru pe care parintii (insotitorii) trebuie sa-l faca este transportul la locurile de pescuit (lacul Tancabesti - 3 sedinte si lacul Pupaza - 1 sedinta cu campare) si sa asigure camparea si mancarea.
Parteneri media: Info-delta.ro, Dolce Sport Tv.

Va asteptam cu drag!

Prima partida de pescuit in 2011

Mai jos doresc sa va prezint prima emisiune de pescuit in acest an. Va doresc o vizionare placuta!

Prohibitia pescuitului 2011

A fost publicat ordinul comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Mediului si Padurilor, privind  prohibitia pescuitului in anul 2011. Ordinul nr. 29/991 publicat in Monitorul Oficial nr 166/ 08.03.2011.
La stiuca prohibitia este pana pe 26.03.2011 inclusiv. In perioada 04.04.2011 – 02.06.2011 pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv si a momelilor artificiale.  In anul 2012 stiuca este prohibita in perioada 15.02.2012 – 26.03.2012 (40 zile)

Pescuitul stationar al pestilor mari

Se stie ca pestii pasnici mari se prind aproape exclusiv cu lanseta, cu plumb greu sau momitor incarcat cu nada, pe fundul apei. Partide deosebit de atractive se pot face insa si la pluta, daca respectam cateva reguli de baza. Oricum, trebuie sa recunoastem ca pescuitul la pluta este mult mai spectaculos decat cel cu lanseta, in mare parte datorita faptului ca pescarul va sesiza toate fazele muscaturii din miscarile pe care le descrie pluta. Urmarirea atenta a plutei necesita cu siguranta un efort cu mult mai mare decat asteptarea ca clopotelul de la lanseta de fund sa sune, semnalizand o eventuala muscatura. Insa tocmai acest lucru face pescuitul la pluta pasionant. Pestii pasnici mari stau de obicei la o distanta apreciabila de mal, deci putem exclude din start pescuitul lor cu vergi fixe de 4, 5 metri. Metodele de pescuit cele mai eficiente sunt: pescuitul cu varga rubesiana(ce atinge lungimi considerabile, de 14 metri sau chiar mai mult), si pescuitul in stil sheffield (folosindu-se o lanseta de calitate in jur de 4 metri lungime). Pescuitul la rubesiana este foarte eficace la pestii pasnici mari, acesta fiind de fapt scopul pe care il urmaresc fabricantii de vergi rubesiene. Elasticul interior al rubesienei sustine greutati diferite, in cazul pestilor cu adevarat mari folosindu-se doua sau chiar trei elastice impletite. Principalul avantaj al acestui stil de pescuit consta in aceea ca montura este lansata cu precizie maxima in aceeasi zona, nadita abundent in prealabil. Distanta de pescuit este practic egala cu lungimea vergii, ceeea ce uneori este insuficient pentru a ajunge la locurile mai adanci, preferate de pestii mari. Pescuitul la sheffield are cateva puncte forte care uneori il fac mai eficient decat pescuitul la rubesiana. In primul rand, acest stil de pescuit permite lansari foarte lungi de pe mal, uneori la 30 metri. In lacurile mari si adanci, pestii respectabili ezita adesea sa se apropie prea mult de mal, si dintre stilurile de pescuit la pluta numai sheffield-ul permite lansarea momelii acolo unde circula pestii mari. Un alt avantaj este acela ca, vara sau toamna tarziu, o zi de pescuit la rubesiana poate fi foarte obositoare, fie din cauza temperaturii si necesitatii pescarului de a sta nemiscat, fie din cauza vantului. Confortul este absolut pentru pescarul de sheffield, iar pe de alta parte, in lacurile de baraj, adesea bogate in exemplare mari, numai pluta culisanta care se foloseste in stilul sheffield va face capturile posibile. Pentru a mentine momeala pe fundul apei, si in acelasi timp pentru a nu afecta sensibilitatea liniei de pescuit, este necesara o struna de cel putin 30 centimetri. In cazul pescuitului la sheffield, este neaparat necesara folosirea unei plute cu corpul ingrosat si antena lunga, care este foarte putin influentata de valuri. In afara grupului de plumbi principali, este recomandabil sa existe si plumbi intermediari, care sa poata fi eventual coborati langa ultimul plumb dinspre carlig, daca acesta nu este suficient pentru a imobiliza struna pe fund (pentru ca aici isi cauta hrana crapul, platica, babusca mare, linul). Exemplarele mari de pesti pasnici fiind foarte banuitoare si precaute, nici o miscare a liniei nu trebuie sa le trezeasca neincredere fata de momeala. Astfel, un comportament prea putin natural al momelii, de pilda miscarea acesteia pe fundul apei, starnind norisori de mal, nu are decat darul de a speria pestii. In afara unor cazuri speciale, legate de cautarea unor strate de apa cu temperaturi ideale sau datorita unei nadiri abundente de suprafata, pestii pasnici mari se hranesc pe fundul apei, cautand in mal diverse larve. De aici necesitatea lasarii strunei pe fundul apei. Imobilitatea perfecta a liniei, mai ales in conditii de vant puternic sau curenti de fund rapizi, este mai mult decit necesara. Pentru aceasta este necesara stationarea pe fund a mai multor plumbi. Nadirea abundenta inaintea partidei de pescuit este poate cel mai important factor de care trebuie tinut cont in abordarea unei partide de pescuit la pestii mari. Cu cit granulatia nadei este mai mare, cu atat aceasta va interesa pesti mai mari (lucru verificat stiintific, si datorat taliei gurii); totodata, o particula mare are un aport de energie mare, in consecinta ea va starni interesul pestilor mari. Selectarea particulelor mari de nada se face cu ajutorul unei site fine, care suprima particulele mici, inutile in cazul de fata.